Jurnal de expeditie: ziua 1, Hundsheimer Berge, Austria

In Uncategorized by Iulian SirbuLeave a Comment

Ziua 1. Duminica, 19 aprilie. Am plecat din Viena la ora 12:15, spre Hainburg an der Donau (Hainburg/Donau pe tabelele ÖBB). Nu mi-au fost de ajuns cele trei statii din aceasta localitate, asa ca am coborat la urmatoarea, Wolfsthal. Aici a trebuit sa astept inca vreo ora urmatorul tren. O data ajuns in Hainburg/Donau – de unde se vede superb Dunarea, veti vedea putin mai jos – mi-am dat seama ca nu am apa la mine! Halal început de expediție: am uitat sa cobor la timp din tren, am plecat fara apa… Apropo de halal, unul din cei opriti pe strada mi-a recomandat sa iau apa de la moschee – ceea ce as fi facut, daca as fi gasit moscheea! Dar pentru ca inainte am dat peste o cafenea, am profitat de ocazie si am luat apa de acolo si un espresso, bineinteles. Acum mai trebuia sa gasesc drumul spre varf. Înarmat cu numele acestuia – Hundsheimer Berge – pe care mă străduiam să-l pronunț cu cel mai convingator accent nemțesc, am întrebat și eu in stânga si-n dreapta, dar m-am lasat repede păgubaș pentru că interlocutorii mei fie nu știau engleză, fie nu erau de-ai locului. Așa cum mi se întâmplă mereu in zonele de graniță, găsesc localnicii de care aveam nevoie ieri în tara vecină. Pusesem ochii pe un traseu de bicla si ajutat și de GPS-ul telefonului, urmaresc o stradă care ducea in pădure. Nu am răbdare să merg până la capătul ei si o tai la un moment dat in stânga,  pe un drum ce părea privat. Privat de prezența mea până în acel moment adică ;). Pe drumul asta frumos întreținut am mers cale de vreo două ceasuri să zic si am mai învățat și ceva germană între timp. O dată ajuns pe vârf – care e de fapt un platou, dar in fine, e cel mai înalt punct din Male Karpaty sau Small/Little Carpathians pe englezeste. Nu știu cum să-i traduc în românește,  pentru noi ar fi un fel de Subcarpați – și nu ma refer la trupă.

Puțină geografie: Malé Karpaty este prima grupa a Carpatilor, pornind de la vest spre est. 95% (estimarea mea) din aceasta prima grupa se afla in Slovacia si restul este acest deal din Austria. Parerile sunt impartite, unii spun ca n-ar face parte din Carpati, dar geologii spun ca si acest deal austriac apartine lantului carpatic. Daca punem la socoteala faptul ca spatiul carpatic a fost stăpânit de-a lungul catorva secole de Imperiul Habsburgic si limba germana e inca lingua franca in multe zone din Carpati, e limpede de ce am vrut ca startul acestei expeditii sa fie la Viena. Apropo, daca n-ati urmarit pagina de facebook a expeditiei, aflati ca startul simbolic a avut loc in Donauturm, de unde ar fi trebuit sa vad Caratii din Slovacia, dar vremea a fost potrivnica.

Marcajul este albastru. Adica din loc in loc gasiti cate o piatra vopsita in albastru. Pana acum, este cel mai primitiv marcaj vazut de mine, dar bine ca exista.

Dupa ce-ace-am coborat m-am-am indreptat spre gara pentru a lua trenul spre Wolfsthal, cu gandul de a continua apoi spre Bratislava. Pentru ca eraputin de mers si starea fizica si psihica erau lacote inalte, am hotarat sa nu fac autostopul, dar cu toate acestea a oprit cineva. Era un cuplu cu care ma salutasem pe traseu si vazandu-ma acum mergand pe marginea soselei si au facut cale intoarsa pentru mine. Le-am spus si lor de proiectul meu si parca mi-era nu-stiu-cum sale spun ca de-abia ce-am inceput expeditia de cateva ore :)). M-au lasat in centrul vechi al Bratislavei, un oras ce mi s-a parut destul de mort la ora aceea – intre 20 si 21. M-aM-am cazat la primul hostel ce mi-ami-a iesit in cale, City Hostel, hostel ce avea numai camere duble libere atunci, asa ca n-an-am mai balaurit prin oras si am luat o camera aici cu 31,6 euro (1,6 euro e taxa turistica). Cand am deschis usa am fost uimit sa vad ca am 4 paturi in camera!

Prima zi a expeditiei s-a incheiat pe strazile din centrul vechi al Bratislavei.

Am si fotografii, dar conexiunea de aici nu maajuta, revin cu ele cand pot. Scris din Pezinok, Slovacia, Penzion 77, 23 aprilie.

 

 

 

 

Iulian SirbuJurnal de expeditie: ziua 1, Hundsheimer Berge, Austria

Leave a Comment

13 − two =